Akumanoshirushi - Carry In Project

Tokyo Gratis Performance

Japans duo draagt Festival De Keuze op handen de Rotterdamse Schouwburg in
“Ontwerp een object waarvan de vorm het bijna onmogelijk maakt om het naar binnen te dragen. Bouw het object en draag het naar binnen. Dat is alles.” Beter dan regisseur Noriyuki Kiguchi het zei, valt het Carry In Project niet te omschrijven. Normaal zijn het de woorden van de schrijver of regisseur die de handelingen van acteurs bepalen. Bij dit project zijn het gewicht en de vorm van de sculptuur het ‘script’ van de performance. We trappen Festival De Keuze af door het ‘op handen’ de Rotterdamse Schouwburg in te dragen.

Het Japanse duo Akumanoshirushi, bestaande uit Kiguchi en architect Takuma Ishikawa, bouwt een replica op schaal van de Rotterdamse Schouwburg en gaat vervolgens passen en meten tot ze het ultieme ontwerp heeft bedacht. In de laatste fase worden ze bijgestaan door een aantal Rotterdamse handen en architectuurstudenten. Op de openingsavond dragen ze de sculptuur naar binnen samen met een tiental sterke vrijwilligers. Vervolgens blijft het tijdens het festival in de Hal staan als ontmoetingsplek. In het Mind Your Head- gedeelte vind je boeken, artikelen, filmpjes en geluidsfragmenten en kom je meer te weten over de kunstenaars die op het festival spelen.

Tijdens zijn studie architectuur in Yokohama richtte Noriyuki Kiguchi een theatergezelschap op. Hij verdiende bij op een bouwplaats toen hij dit project bedacht. Daar zag hij sterke mannen heen en weer sjouwen met zware bouwmaterialen. De efficiëntie en schoonheid van hun handelingen inspireerde hem een kunstwerk te maken waarin samen iets dragen centraal staat. “Als het gaat om naar binnen dragen zijn zij top-level performers.”

woensdag

23 september

1440529200 - 1440532800  Hal
Gratis 2015